Ariana | Blogger | X X X X

czwartek, 8 maja 2014

Tort Violettowe

Jak mogą wyglądać torty dla/z Violettą.


7df86942000e6b0451f3aea0.jpg
e412be47002526d151f3ae81.jpg



Przepisy:


Tort ,,Violetta"

Składniki

Ciasto:
-400g margaryny
-400g cukru pudru
-8 jajek
-140g mąki ziemniaczanej
-140g mąki pszennej
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka amoniaku
-100g mielonych orzechów włoskich
-100 g maku
-barwnik różowy
Masa orzechowa:
-2/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich
-2/3 szklanki mleka
-125g margaryny
-125g cukru pudru
Masa II :
-2 żółtka
- budyń waniliowy
-1/2 szklanki cukru
-2 szklanki mleka
-2 płaskie łyżki mąki pszennej
-250g margaryny
-kakao
Lukier plastyczny:
-800g cukru pudru
-100g glukozy w proszku
-4 łyżeczki żelatyny
-70ml wody
-barwniki
Krem maślany:
-125g masła
-125g cukru pudru
-2 łyżki mleka
-barwnik różowy lub fioletowy
Dodatkowo:
-opłatek jadany
-perełki cukrowe
-biały pisak cukrowy
-świeczka

  • Sposób przygotowania

    1.
    Ciasto: Margarynę utrzeć na puszystą masę dodawać po trochu cukier nadal ucierając.Następnie dodać żółtka oraz mąkę pszenną miksując.Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i amoniakiem ciągle miksując.Białka ubić i dodać do ciasta, lekko wymieszać.Ciasto podzielić na 3 części: -1-dodać orzechy -2-dodać trochę barwnika różowego -3-dodać mak Każdy placek piec osobno w temperaturze 160-180°C przez 20-35 minut.
    2.
    Masa orzechowa: Mleko zagotować zalać nim orzechy,wymieszać i ostudzić.Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.Następnie dodawać po łyżce orzechy ciągle ucierając.
    3.
    Masa II : 1 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami , mąką pszenną i budyniem. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie utrzeć margarynę i dodawać partiami zimny budyń i ucierać. Powstały krem podzielić na 2 części i do jednej dodać 2-3 łyżki kakao
    4.
    Lukier plastyczny: Żelatynę rozpuścić zimnej wodzie. Następnie podgrzać ją razem z glukozą, ciągle mieszając, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. (Należy uważać, aby płyn się nie zagotował. Jeśli się zagotuje, wyrzucić i zacząć od początku). Gdy płyn przestygnie dodawać po trochu cukru pudru, ciągle mieszając. (Może nie będzie konieczne dodanie całego cukru. Trzeba wyczuć moment, kiedy masa będzie odpowiednia. Dużo zależy od jakości cukru pudru). Masę wyrabiać, aż będzie miała konsystencję plasteliny. rozwałkować i wyciąć ozdoby np. nutki, pianino, róże.
    5.
    Krem maślany: Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, następnie partiami dodajemy cukier puder.Pod koniec ucierania dodajemy mleko oraz barwnik i dokładnie ucieramy.
    6.
    Wykonanie: Na ciasto orzechowe wyłożyć masę orzechową, na to ciasto różowe i masa z dodatkiem kakao, na masę placek makowy.Wierzch i boki tortu posmarować masą białą. Następnie na torcie położyć opłatek jadalny lekko docisnąć, następnie ciasto obłożyć lukrem plastycznym.Dekoracje z lukru posmarować lekko kremem maślanym i przyklejać do ciasta. Pisakiem cukrowy można zrobić pięciolinie koło nutek . Wierzch udekorować kremem maślanym i perełkami cukrowymi.Całość włożyć do lodówki na 2 godziny a najlepiej na całą noc.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy wam za to, że jesteście z nami !
To dzięki wam piszemy tego bloga!