Składniki
- 500 g kruchego ciasta - 2,5 szklanki mąki pszennej, 5 żółtek (z jajka), 250 margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru pudru.
- cukier puder
- trochę marmolady
- klej cukrowy do dekoracji
- barwniki spożywcze
- masa cukrowa
Przygotowanie
Włączamy piekarnik do 160 °. Posyp stół i wałek mąką. Przygotowane ciasto rozwałkuj. Poszukaj lub kup foremki w kształcie serca. Wyciskaj je w cieście. Do serduszek-ciasteczek włóż patyczek lub większą wykałaczkę. Ciasteczka kładziemy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy blaszkę rekawicą kuchenną. I odstawiamy do wystygnięcia. Teraz przygotujemy kolorowe masy, którymi ozdobimy ciasteczka. Do miski z klejem
cukrowym dodajemy barwniki spożywcze i dokładnie mieszamy, aby utworzyła się jednolita
masa. Masę cukrową wałkujemy (podobnie jak ciasto na ciasteczka. I mniejszymi foremkami w kształcie serduszek wycinamy kształty. Bierzemy pędzelek i na wszystkich ciasteczkach rozsmarowujemy troszeczkę marmolady, następnie naklejamy mniejsze serca z masy cukrowej. Przygotowujemy teraz specjalny rękaw z folii, którym będziemy nakładać kolorowy kleik. Robimy różne wzory lub napisy.
like angie
OdpowiedzUsuńKocham cie Angie
OdpowiedzUsuń