Składniki
- Świeży makaron lub gotowane naleśniki
- 1 duży pomidor
- 1 mała mozzarella
- bazylia
- trochę pesto
- orzeszki piniowe
- olej
- sól
- pieprz
- masło
- parmezan
- ser pecorino
- czosnek
Przygotowanie
Kroimy w kostkę pomidora i mozzarelle. Lekko smarujemy masłem formy i pokrywamy dwoma warstwami świeżego makaronu. Doprawiamy pomidory solą, pieprzem i oliwą z oliwek, a także świeżą bazylią. Na dnie koszyka kładziemy trochę mozzarelli, pomidorów, garść parmezanu oraz kawałek makaronu. W drugim koszu dodamy makaron z pesto. Pesto zrobimy z oliwy z oliwek, sera percorino, orzeszków piniowych, czosnku, bazylii. Dodajemy do maszynki na kilka sekund. Na dnie koszyka umieść kawałek sera mozzarella, trochę pesto, parmezan i garść orzeszków piniowych, część makaronu. Zakończmy odrobiną pesto, parmezanu i garścią orzeszków piniowych. Boki zakańczamy nożyczkami, prekształcamy w kwiaty i pieczemy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 170 stopni. Danie kończymy kilkoma liścimi bazylii, która kładziemy na pomidora oraz pesto.
Koniec
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy wam za to, że jesteście z nami !
To dzięki wam piszemy tego bloga!