Składniki
- 2 tortille meksykańskie
- 100 g piersi z kurczaka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- kilka liści sałaty
- 1/2 cebuli
- olej
- sól
- jogurt naturalny
- świeża kolendra
- pół awokado
- 1 cukinia
- pieprz
- szczypiorek
Przygotowanie
Kroimy kurczaka na paski, młodsi niech poproszą starszych. Kroimy cebulę, ale nie za małe kawałeczki. Aby nie płakać podczas krojenia cebuli, trzeba zanurzyć ją w wodzie lub włożyć do zamrażarki na 10 minut przed krojeniem. Podczas obróbki warto mieć zapaloną świecę. Pamiętajcie także o oddychaniu przez usta, a nie nos. Teraz na dużej patelni rozłożyć cebulę i smażyć na oleju przez 2 minuty, aż stanie się chrupiąca i nabierze koloru. Dodajemy pieprz i sól. Na patelnie dodaj kurczaka i pokrojoną paprykę oraz cukinię. Drobno posiekaną kolendrę dodaj do jogurtu naturalnego, ze szczyptą soli i oleju. Widelcem rozgnieć awokado i posól. Rozłóż tortille, którą posmaruj jogurtem i dodaj troszeczkę awokado. Teraz na tortille to wszystko z patelni i całość przykryj liśćmi sałaty. Zroluj ją i dolną część zgarnij do góry, by nic nie wypadło podczas jedzenia tego meksykańskiego przysmaku. Całość zwiążcie szczypiorkiem do ozdoby.
Koniec
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy wam za to, że jesteście z nami !
To dzięki wam piszemy tego bloga!