Składniki
- ok. 200 g świeżego łososia (fileta)-już czystego
- truskawki
- limonki
- świeża mięta
- oliwa z oliwek
- sól
- cukinia pokrojona w kostkę
Przygotowanie
Filet ma być na parze. Do garnka wlej wodę. Włącz gaz. Młodsi niech poproszą dorosłych. Kiedy zacznie bulkować, czyli będą duże bąbelki. Nałóż na garnek taką specjalną siatkę widoczną u dołu. Nakładamy na nią fileta na 10 minut. Przykrywamy przykrywką. Po ostygnięciu. Łososia trzeba po obrywać rękoma na małe kawałeczki. Podgrzewamy je na gorącej patelni przez kilkanaście sekund. Dodajemy kostkę cukinii, którą umieściliśmy w marynacie z soku z limonki, oleju, soli i posiekanej mięty. Kroimy truskawki w drobną kostkę. Dodajemy to wszystko do foremki. Teraz dekorujemy miętą i truskawkami.
Koniec
Parzenie.
super!
OdpowiedzUsuń