Składniki
- 150 ml ciepłej wody
- 5 g soli
- 6 g drożdży
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżki cukru
- 250 g mąki
- Cukinia-pokroić w kostkę
- posiekane pomidory
- skórka od połowy fioletowego bakłażana-na kostkę
- drobno posiekane brokuły
- pół czerwonej papryki
Przygotowanie
Bierzemy mąkę i dodajemy do miski. Robimy w środku dziurkę. Bierzemy szklankę ciepłej wody i wlewamy do dziurki. Kruszymy kostkę świeżych drożdży i dodajemy cukru. Dobrze mieszamy to wszystko, aż się rozpuści. Należy rozpuścić 5 g soli w innej szklance z ciepłą wodą. Dodajemy olej i umieszczamy w misce z mąką. Ręce taplamy w mące, aby ciasto się nie przylepiło. Zaczynamy ugniatać ciasto, aż zrobi się elastyczne i miękkie. Formujemy z niej kulkę. Bierzemy inną miskę. Dodajemy troszeczkę mąki. Wkładamy ciasto. Zakrywamy szmatką. Ciasto powinno rosnąć w ciepłym miejscu, ale bez przeciągów. Podwajając swoją objętość. Piekarnik nagrzewamy na 250 stopni. Posypujemy deskę mąką. Z ciasta formujemy serduszko (duże). Pomagając sobie mąką. Smarujemy ciasto sosem pomidorowym. Umieszczamy w nagrzanym piekarniku na 8 minut. Bierzemy pizzę. (Nie wyłączamy piekarnika) Dodajemy mozzarelle, bazylię i wszystkie inne warzywa, ale dzielimy według kolorów.Umieszczamy w piekarniku na 8 minut z 250 stopniami. Pizza jest gotowa. Powinna być chrupiąca i mięć złocisty kolor.
Koniec
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy wam za to, że jesteście z nami !
To dzięki wam piszemy tego bloga!