Składniki
- 3 jajka na twardo, bez skorupek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 szklanka soku z buraków
- 1/3 filiżanki brązowego cukru
- 1/2 łyżki soli
- majonez
- musztarda
- słodka papryka
Przygotowanie
Najpierw trzeba obrać jajka na twardo jeszcze ciepły ... trudno, mają tendencję do przerwy i to wymaga cierpliwości! Następnie umieść jajko na kartonie. Na górę kartoniku włóż ołowek, tak aby przycisnął jajko. Gumkami zawiąż kartonik, aby jajko nie wypadło i żeby podtrzymywał ołówek. Wsadź do lodówki na jedną i pół godziny. Zabierz jajka z lodówki, usuń ołówek delikatnie i oto jajko ma kształt serca! Teraz musimy marynować jajka przez kilka godzin w soku z buraków z dodatkiem octu i cukru. Jeśli nie możesz znaleźć soku z buraków, można również przygotować w domu: wystarczy wziąć jeden lub dwa buraki, w zależności od wielkości, umieścić je w blenderze z odrobiną wody i zmiksuj, i mamy sok z buraków! Kiedy zamarynujesz. Pokrój jajka na pół. Pomieszaj majonez z musztardą i kroplą kropel sosu Tabasco i najlepiej z papryka. Teraz włóż to wszystko na każde żółtko jajka. A oto danie bardziej romantyczne. Oszałamiający wachlarz kolorowych jaj w kształcie serca! Czas gotowania staje się formą sztuki! Do zobaczenia następnym razem!
jestem w czasie gotowania jajek...ciekawe czy mi wyjdą równie piękne jak Angie???
OdpowiedzUsuńrobię to siostrze na urodziny
OdpowiedzUsuńPrzepis jest beznadziejny, straciłam tylko czas i jajka
OdpowiedzUsuń